Thursday, October 11, 2012
Bihun Sup
Bihun Sup #QuickCook style ni sebenarnya lebih sesuai untuk orang yang nak makan ringan-ringan, tapi nak juga rasa kenyang @ berat sikit untuk dinner, tetapi nak elakkan nasi dan kandungan karbohidrat yang tinggi. Kiranya light meal tapi agak mengenyangkan.
Bahan-bahan (untuk 2 orang makan):-
1. 2 paket Vono Mushroom Soup/ Cream Soup (atau kalau nak heavy skit, boleh ganti/ campur dgn 1 paket Bubur Nasi)
2. Crabstick / Meatball/ Sotong Ball / Isi ayam/ Isi daging - potong kecil2 - letak dalam jumlah mengikut kesesuaian
3. Bihun Siam/ Malaysia (boleh agak2 sendiri ikut kesesuaian). Saya suka bihun siam :D
4. Sayur (sawi dan tomato, dihiris) & cili api kalau nak pedas.
Cara memasak:
1. Panaskan bahan #1 dalam periuk, letak bahan #2, masak sehingga mendidih. Letak bahan no #3.
2. Tutup api, boleh angkat smua yang dah masak tadi, letak dlm mangkuk.
3. Tabur lah sayur sawi & tomato, saya suka vegies ni makan raw.. nanti letak dlm kuah yang panas2 pun sayur dah lembut, tak perlu didihkan dalam masakan, nanti hilang zat2.. hehe..
4. Letak ajinomoto black pepper skit.
Tips:
1. Tambah garam kalau rasa kurang masin. Tetapi 2 paket mushroom soup dah agak2 cukup rasanya...
2. Kalau guna bihun siam, tak perlu rendam bihun dalam air panas terlebih dahulu sbb bihun mudah lembut dalam sup yang tengah panas dalam periuk. Kalau guna bihun Malaysia, kena rendam dulu sampai lembut
3. Sesuai untuk yang nak ganti makan nasi pada waktu malam, boleh cuba menu ni.
4. Kalau pakai Bubur Nasi, elakkan masak lama2 dalam periuk sbb nanti bihun pun jadi mcm bubur, terutama kalau bihun siam tu sbb mudah lembut... Tak sedap nak makan.
Nampak menu ni macam banyak guna benda segera kan? Memang lah, dah namanya Quick Cook.
Memasak dan makan di rumah adalah lebih baik dari makan kat luar, sbb kita tahu bahan dalam masakan kita dan kita kendalikan dengan cara bersih. Selamat mencuba.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment