Wednesday, October 17, 2012

Ayam Masak Halia



Ayam Masak Halia, very simple. Letak banyak2 halia dalam masakan tu, utk senang bagi angin dalam badan sendiri keluar juga (mudah sendawa, mudah perkumuhan). Angin dalam badan sebenarnya adalah toksin.. jadi, selain dari melalui sendawa/ kentut, toksin juga boleh keluar melalui proses2 perkumuhan lain seperti membuang air kecil, besar serta perpeluhan.

Erk.. tetiba plak cakap pasal perkumuhan.. Alang2 dah citer pasal Ayam Masak Halia ni, cerita lah sekali khasiat halia secara general.

Orait.. bahan2nya adalah:

1. Isi ayam
2. Garam secukup rasa
3. Cili padi (saya suka makan pedas)
4. Daun Kari/ Daun Limau purut (salah 1 jenis jer, utk naikkan bau dan tambah rasa)
5. 1 biji Bawang besar saiz medium
6. 2 ulas bawang putih
7. Minyak masak

Cara memasak:
Tumiskan bawang besar & putih setelah minyak panas dlm kuali, bila naik bau, buh je ayam... Kacau sampai masak. Lps tuh buh cili padi & daun kari/ limau purut tadi. Sedia utk dihidang panas2 bersama nasi. 

Hidangan dlm gbr atas ni adalah hidangan utk mebekalkan tenaga sebelum mengurut orang... So bila angin org yang diurut tu masuk ke dlm bdn saya, senang la nak sendawa kiranyaa sbb dah makan halia.. hehehe..

Selamat mencuba.


No comments:

Post a Comment