Monday, July 9, 2012

Sambal Udang Kering & Bubur Nasi


Sambal udang kering ni sebenarnya saya masak sbg lauk/ menu tambahan untuk bulan puasa nanti. Agak2 tak lalu sangat nak sahur, boleh makan nasi panas2 dengan telur mata/ dadar je pastu matchkan sekali dgn sambal ni. Masya Allah, memang sedap sangat sambal ni kalau makan dgn nasi panas2, atau bubur nasi (mcm dlm gambar kat bawah ni).

Bubur nasi juga saya masak siap2 banyak2 terus utk stok sahur Ramadhan, lps tu buh dlm bekas kecil2 ikut portion yg sesuai dlm sekali makan utk 2 orang. senang kalau nak sahur, just kuarkan je dr peti ais, panaskan air dalam periuk, letak je bubur ni, tggu sampai didih.. Boleh angkat dan makan terus. Bubur nasi yg biasa saya buat, saya campurkan terus carrot & ubi kentang. Lps tu kalau nak banyak lauk, leh tambah la meatball, crabstick, ikan bilis goreng.


Bahan-bahan:
1. 1 paket udang kering 300gm, basuh bersih
2. Pes Cili giling
3. Cili padi
4. Bawang besar 2-3 biji (depends pada saiz) - hiris nipis
5. Bawang putih 2 ulas - crushed
6. Minyak masak
Garam, tak perlu sbb udang kering dah memang masin.


Cara memasak:
1. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan semua bawang (besar + putih) yang dipotong tu.. tumis smp naik bau. Pastu buh pes cili giling... tumis smp bebetul masak la pes tu coz kalo x bebetul masak, leh sakit perut nanti...

2. Masukkan udang kering yang bersih, kacau sampai lah masak semuanya, buh sekali cili padi yg dh dipotong kecil.

3. Sedia utk dihidang dengan makanan yang sesuai.. Sedaaappp!




No comments:

Post a Comment